Добрата рутинна грижа за кожата не се състои само в това кои серуми

...
Добрата рутинна грижа за кожата не се състои само в това кои серуми
Коментари Харесай

7 домашни трика за здрава кожа

Добрата рутинна грижа за кожата не се състои единствено в това кои серуми и овлажнители да избирате. Създаването на положителни привички вкъщи е също толкоз значима стъпка. И въпреки пандемията от ковид да отшумя, към момента работим и прекарваме по-голяма част от времето си вкъщи. А с настъпване на студените дни, излизанията ни ще са още по-ограничени.

Ако си мислите, че стоенето вкъщи ви защищава от замърсяване на кожата, грешите. Слънчевите лъчи проникват даже през прозореца, а колкото и да чистите, прахът и нечистият въздух към момента участват към вас. Използването на малко по-овлажняващи кремове през есента и зимата също може да запуши порите и да провокира появяването на нежелано акне.

Именно поради всички горепосочени фактори е добре да обърнете внимание на домашната конюнктура. Тук не приказваме единствено за установяване на един спа ден, в който да се погрижите за себе си, само че и за това какви уреди употребявате у дома, написа tialoto.bg.

1. Добавете овлажнител на въздуха

Сухотата е най-лошият зложелател на вашата кожа. Когато ѝ липсва подобаващата хидратация, това провокира разнообразни реакции, една от които е повече произвеждане на лой и повече пъпки. Това се утежнява изключително доста през зимните месеци поради намаляване на равнищата на мокрота на открито и изкуствената топлота в дома ви.

Вашето решение е да добавите овлажнител на въздуха, с цел да върнете влагата назад. Тези уреди могат да бъдат изключително потребни за всеки, който страда от суха кожа или екзема. Поставете овлажнителя в спалнята си и помислете за вложение във втори, който да е в офиса или в стаята, в която работите и прекарвате повече време. Задайте равнища на мокрота сред 30 и 50%.

2. Изберете копринени калъфки

Може ли просто една промяна на калъфката за възглавница да помогне на кожата ви? Вероятно, според от позицията ви за сън. Копринените калъфки могат да бъдат необикновено потребни за попречване на бръчки за всеки, който спи по стомах или настрани. Когато една страна на лицето се мачка във възглавницата в продължение на осем часа на нощ, тази страна е по-податлива на проблеми от другата.

Плюс това, коприната не изсъхва толкоз доста, колкото памука, и няма да изтегли влагата от кожата ви до момента в който спите. Също по този начин е значимо да поддържате калъфките си чисти и да ги съхранявате на място, на което няма да събират прахуляк. Перете ги един път седмично, самите възглавници един път месечно с препарат, предопределен за сензитивна кожа.

3. Подгответе спалнята си

Създаването на добра конюнктура вечер за сън освен ви оставя да се чувствате освежени, само че ще бъде и от изгода за кожата ви. Лошият или непълен сън може да се покаже на лицето, което води до висящи клепачи, подути очи, тъмни кръгове, бледа кожа, повече бръчки и увиснала кожа. Точно както тялото се нуждае от сън, с цел да се възвърне, кожата също има потребност.

По време на сън притокът на кръв към кожата се усилва, като по този метод се възвръща колагенът и поправя вредите от излагането на ултравиолетови лъчи, с цел да се понижат бръчките и старческите петна. Полезно е да спите от седем до девет часа на нощ.

За да спите по-добре, температурата в стаята би трябвало да е сред 15 и 20 градуса, осветлението да е изключено към час преди лягане и да инвестирате в матрак, чаршафи и възглавница, които са ви най-удобни. Изключването на електронните устройства преди лягане също може да ви помогне да подобрите качеството на съня.

4. Запасете се със здравословна храна

Някога забелязали ли сте нарастване на пъпките след приема на нездравословна храна? Според лекари, храни с високо наличие на рафинирани въглехидрати, като самун и чипс, могат да влошат кожните болести, в това число акне. Нещо повече, някои хранителни субстанции могат фактически да насърчат хубавичко кожа, като мастни киселини, витамин С и пробиотици.

Есенциалните мастни киселини като омега-3 и омега-6 са в основата на здравите кафези. Те спомагат за основаването на естествена мастна преграда на кожата, която е от главно значение за опазване на младия и хидратиран тип. Ниското наличие на омега-3 мазнини, въпреки това, може да докара до груба, люспеста кожа. Лекарите препоръчват възрастните мъже да одобряват 1,6 грама омега-3 дневно, до момента в който дамите би трябвало да получават 1,1 грама дневно от питателните субстанции, които могат да се намерят в орехи, семена от чиа и сьомга.

Препоръчва се и витамин С, който се съдържа да вземем за пример в цитрусовите плодове и магданоза. Това е основен антиоксидант, който поддържа кожата здрава, без значение дали се приема орално или се ползва локално. Той освен може да усили производството на колаген, само че и да се бори с увреждането на свободните радикали посредством своите антиоксидантни свойства.

И най-после, пробиотиците, които се съдържат в киселото мляко, са почтено допълнение към вашата рутинна грижа за кожата. Те са добре известни с позитивното си влияние върху имунната система и червата, а също по този начин могат да оказват помощ при акне, розацея, атопичен дерматит и фотостареене, което се демонстрира върху кожата като бръчки. Пробиотиците оказват помощ и за поддържането на вашия микробиом, което оказва помощ за по-добрата текстура и по-здравата преграда на кожата.

5. Добавки

Хранителните добавки също могат да ви оказват помощ да си набавите основни витамини, които са свързани с изгодите за кожата.

Доказано е, че добавките с витамин Е – при 400 интернационалните единици дневно (IU) – усъвършенстват признаците и качеството на живот при хора с екзема. Добавките с витамин А пък са потребни за всеки, който се бори с признаци на стареене или увиснала кожа, а тези с витамин В се предлагат против хиперпигментация и акне. Витамин А подкрепя синтеза на колагена, като поддържа кожата плътна и здрава, до момента в който витамин В предизвиква обмяната на клетките и управлява производството на себум.

Ползите от включването на витамин А във вашата диета са добре известни, макар че резултатите от добавките не са толкоз ясни. Но в случай че търсите увеличение на колагена, помислете за добавки с известния протеин, които стават все по-популярно средство за възстановяване здравето на кожата. Според разнообразни изследвания, те могат да оказват помощ при заздравяването на рани и битката със стареенето на кожата. Добавките покачват еластичността на кожата, хидратацията и плътността.

Лекарите предлагат и банкет на ниацин (витамин В3). За приема на 500 мг два пъти дневно е известно, че попречва развиването на рак на кожата.

Просто не забравяйте да се консултирате с доктор, преди да започнете режим на банкет на добавки.

6. Лека ароматерапия

Често стресът, който изпитвате вследствие на бързо наближаващ краен период, фамилна драма или безпокойствие за бъдещето, е изписан на лицето ви. Обвинявайте хормоните си. Стресът играе огромна роля за здравето и външния тип на кожата заради хормона кортизол, който се освобождава. Той подтиква жлезите в кожата да произвеждат повече масло, което я прави по-податлива на акне и други проблеми. И в случай че стресът остане продължителен, той може да потисне имунната ви система, което води до повече кожни инфекции и по-лоши алергични реакции.

Да не приказваме, че във времена на цялостен стрес може да бъде доста елементарно да пренебрегнете процедурите за грижа за кожата или да ги пропуснете изцяло. Намирането на способи за премахване на напрежението ще има позитивен резултат върху кожата и цялостното ви психологично здраве и благоденствие. Облекчаването на напрежението може да звучи по-лесно да се каже, в сравнение с да се направи, само че има някои елементарни неща, които можете да извършите у дома, с цел да създадете спокойна атмосфера.

Запалете свещ, която е наситена с мирис, който ще провокира релаксация, като да вземем за пример лавандула. Според лекари, ароматерапията, и по-специално тази с лавандула, може да понижи тревогата и да ви сътвори по-добро въодушевление.

7. Пийте вода

Най-евтиният път към блестяща кожа? Пиенето на повече вода. Като жизненоважен орган, кожата се нуждае от подходяща хидратация от вътрешната страна и извън, за да увеличи оптимално устойчивостта и да предотврати бръчките. Пиенето на два литра вода всеки ден може да има позитивно влияние върху кожата, изключително за хората, които не са привикнали да пият доста вода.

За да увеличите потреблението на вода, създайте си табиет да пиете чаша вода всякога, когато ставате, с цел да ходите до банята или тоалетната. Това ще оформи страховит цикъл, защото колкото повече вода пиете, толкоз по-често ще би трябвало да ходите до тоалетна и още веднъж да си цялостните чашата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР